Δε με πειράζει το λογότυπο της ADIDAS, τίποτα δε μπορεί να σβήσει την καταγωγή αυτών των φωνών! Δείτε το βίντεο με την αφέλεια που ταιριάζει στους Ποιητές. Με την αγνότητα, την ορμή, την πρόωρα σοφή ανοησία, της πρώτης αγάπης… εις ανάμνηση τέτοιων στιγμών η πράξη ονομάστηκε “Ποίηση”.

Χτυπήστε τις παλάμες στους μηρούς!
Φουσκώστε το στήθος!
Λυγίστε τα γόνατα!
Οι γοφοί ν’ακολουθούν!
Χτυπήστε τα πόδια στη γη, όσο πιο δυνατά μπορείτε!

Πεθαίνω! Πεθαίνω!
Ζω! Ζω!
Πεθαίνω! Πεθαίνω!
Ζω! Ζω!

Να ο άνθρωπος ο τριχωτός(γενναίος)
που πήγε και βρήκε τον Ήλιο
και έκανε πάλι να λάμψει η μέρα!
Ένα σκαλί πιο ψηλά, ακόμα ένα σκαλί, πιο ψηλά…

Ο Ήλιος λάμπει!

Σηκωθείτε!

κι εγώ ρωτάω:
Τι εννοούμε όταν λέμε Ήλιος;


Οι “ALL BLACK” είναι η εθνική ομάδα Ράγκμπυ της Νέας Ζηλανδίας. Από τις δυνατότερες στον κόσμο. Πριν τους αγώνες εκτελούν ένα HAKA και συνήθως το “ΚΑ ΜΑΤΕ”.

Επικρατεί και λέγεται πως το “ΚΑ ΜΑΤΕ” γράφτηκε γύρω στο 1820 από έναν από τους αρχηγούς των Μαορί τον “Te Rauparaha”. Τον λεγόμενο και “Ναπολέοντα των Μαορί”.
Η ρίζα των στίχων είναι όμως παλαιότερη. Το αναφέρω μόνο διότι αυτό αλλάζει πολύ και την μετάφραση…

εδώ η ιστορία των στίχων με βάση τον “Te Rauparaha”.
εδώ η ιστορία και ερμηνεία με βάση παλαιότερες αναφορές και πιο συγκεκριμένα η παλαιότερη μορφή εδώ: το “ΚΙΚΙΚΙ!” 🙂

Το Χακα (Haka) είναι ένας πολύ ανοικτός όρος που αγκαλιάζει όλους τους χορούς των Μαορί. Δεν έχει πάντα πολεμική χροιά. Το χορεύουν και γυναίκες και παιδιά, αναλόγως. Μπορεί να έχει σαν στόχο την ψυχαγωγία ή ακόμα και πολιτικές διεκδικήσεις. Διατηρεί πάντα κάποιο ιερό χαρακτήρα, ανοικτό. Αποτελεί φόρο τιμής σε όλη την φυλή των Μαορί, και σ’αυτούς που έχουν φύγει και σ’αυτούς που θα έρθουν. Στα δικά μου μάτια, δε, τιμά και αναθυμάται όλη την ανθρωπότητα.

Το Haka είναι πηγή έμπνευσης και εξαιρετικό παράδειγμα για ζητήματα που αφορούν τις αναπαραστατικές τέχνες κι όχι μόνο. Υπάρχει (αναφέρεται σ’αυτό το άρθρο μαζί με άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία) η ενδιαφέρουσα απάντηση του αναγνωρισμένου δάσκαλου του Haka, Henare Teowai της φυλής των Ngati Porou(;), όταν τον ρώτησαν στο “νεκροκρέβατο” του “Ποιά είναι η τέχνη του Haka;” Η απάντηση ήταν: “Όλο το σώμα πρέπει να μιλά!
(σημ. όχι να αισθάνεται ή να παριστάνει ότι αισθάνεται).
Το σώμα είναι Λόγος. Και το πρόσωπο. Και η ανάσα. Όλα. Η Σαρξ Λόγος εγένετο…

Ha-Ka σημαίνει “ανάσα-φλεγόμενη” και η μέθοδος της αναπνοής ανάβει όντως φωτιά στο νου και το σώμα. Η ερμηνεία ξεκινά από την στάση και την κίνηση του ηθοποιού και ενεργοποιεί (χωρίς να το επιδιώκει απαραίτητα) το αίσθημα και το νόημα. Υπ’ αυτήν την έννοια είναι πολύ κοντά ακόμα και στο Ιαπωνικό θέατρο ΝΟ. Ο ερμηνευτής δεν εκβιάζεται να νοιώσει. Επικεντρώνει την προσπάθεια του στην αναπνοή, την εκφορά, την κίνηση, την στάση. Τότε το αίσθημα και το νόημα έρχονται μόνα τους.

Τα πρόσωπα θυμίζουν αποτροπαϊκά αγάλματα, οι μορφασμοί και οι ήχοι μετατρέπουν το πρόσωπο σε μάσκα και ασκούν μιαν “δραματική” επίδραση τόσο στον θεατή όσο και στον ερμηνευτή. Η προσέγγιση αυτή θυμίζει τον Peter Brook και το κούφιο αγαλματάκι που είχε βρει στο Περού, αν θυμάμαι καλά. Ένα κούφιο μεταλλικό αγαλματάκι που αναπαριστούσε κάποιον που γελούσε, τόσο έντονα και εκφραστικά ώστε το γέλιο του να είναι μεταδοτικό. Έτσι κούφιο όπως ήταν έγινε γι’ αυτόν η πλέον ακριβής περιγραφή του “ηθοποιού” όπως αυτός τον αντιλαμβανόταν, πλέον.

Αλλά παραδείγματα
ένα Haka εδώ
ένα Powhiri (καλοσώρισμα μαζί με μέτρημα των προθέσεων του επισκέπτη σε εποχές που οι εχθροί σου όταν νικούσαν σε βάζαν στην κατσαρόλα τους…
εδώ
απόσπασμα από ντοκυμαντέρ που δίνει κάποιες ωραίες πληροφορίες
εδώ

Σταματώ εδώ. Δε ξέρω όταν θα το διαβάζετε εσείς. Αλλά αυτή την στιγμή, ένα σύννεφο από κόκκινη άμμο έχει πάλι καλύψει την πόλη. Όσοι θέλουν τον Ήλιο, πρέπει να τον ζητήσουν.

Advertisements