Το καταπληκτικό αυτό Βίντεο τόσο πολύ μου μίλησε και για τόσους διαφορετικούς λόγους που προσπάθησα να μη σχολιάσω πολύ. Μη φορτωθεί και χάσει κάτι από την έκπληξη του. Είναι προιόν ενός άλλου πολιτισμού, όμως, κι έτσι έχει ανάγκη και λίγης υπεράσπισης. Οι Sticky Monster Lab από την Κορέα. Μια συνέντευξη τους εδώ (καταπληκτική κι αυτή…) 🙂

Καλούν τους εαυτούς τους και τους χαρακτήρες τους ΤΕΡΑΤΑ! Αυτά τα τέρατα είναι όλο πραότητα και καλοσύνη σχεδόν προπτωτική:).
Όλοι οι χαρακτήρες έχουν κάτι θετικό, μια δικαιολογία, τίποτα δεν καταδικάζεται οντολογικά, όπως ακριβώς στις εικόνες των Χριστιανών της Ανατολής (έχω γράψει σχετικά εδώ). Θυμάμαι την φράση του Μπόρχες(;) “Όλοι οι ποιητές είναι καλοί όταν τους καταλάβεις”.
Το “Είμαστε όλοι ΤΕΡΑΤΑ” έχει κάτι από το επίσης ακραίο “ο Άνθρωπος είναι πλασμένος κατ’ Εικόνα και καθ’ Ομοίωση του Θεού”. Το ένα το οδηγεί η θεμελιώδης έννοια της Συμπόνοιας “Compassion” και το άλλο εκείνη της Αγάπης. Η Θλίψη της Ιαπωνικής ευαισθησίας, αυτή η νοσταλγία, είναι ανάλογη του τρόπου με τον οποίο βλέπουν αυτόν τον κόσμο. Οι Sticky Monster Lab είναι Κορεάτες κι έχουν την γλυκιά μελαγχολία που συναντά κανείς σ’ όλες τις βουδιστικές κουλτούρες. Όλοι π.χ. ξέρουν την Ukiyo-e, αν δε σας λέει κάτι, μήπως το όνομα Hokusai; Δείτε τον ορισμό στις πρώτες παραγράφους αυτού του συνδέσμου κι αν έχετε χρόνο ξαναδείτε αυτές τις θαυμαστές εικόνες.

Αν αυτός ο κόσμος είναι μια ψευδαίσθηση όλα αυτά που αγαπώ, δεν υπάρχουν ήδη. Κι εγώ; Δεν έχω καμμία σημασία; Ο εαυτός είναι μια ψευδαίσθηση… Μου αρέσουν όμως όλα αυτά, δηλαδή δε μπορώ ακόμα να τα εγκαταλείψω κι ας έχετε δίκιο. Μου αρέσει και η ζωή αυτή που, σαν ψέμα που είναι, έχει ήδη πεθάνει, ενώ την ζω. Την νοσταλγώ, ήδη.

(αν έχετε δει το βίντεο, υπάρχει ένα ακόμα σχόλιο πιο κάτω..)

Ο τρέχων πολιτικός λόγος είναι άσφαιρος και στενοκέφαλος. Γι’ αυτόν αυτό το βίντεο μπορεί να είναι σκανδαλώδες. Όμως… Κι εδώ δεν έχει μα και μου.. η Συζήτηση περί συστήματος σαστίζει όταν αναμετρηθεί με το Άπειρο και την Αιωνιότητα. Χάνει το νόημα της. Δε Φταίει το Σύστημα! Αυτή είναι η θέση αυτού του ιστολογίου (π.χ. κάπου μετά την μέση της ανάρτησης).

“You must become the change you wish to see in the world!” Gandhi.
Όλοι κάποτε θα πρέπει να απαντήσουμε για τους εαυτούς μας τι θέλουμε και τι υπάρχει πραγματικά στην μικρογραφία του κόσμου μας. Αν δε το κάνουμε απέναντι στην Ιστορία και την Κοινωνία θα στριμωχτούμε κάποια στιγμή απέναντι σ’αυτόν που αγαπάμε(;) στα παιδιά και στους γονείς μας ή απέναντι στον θάνατο. Δυστυχώς δε θα γίνουμε δίκαιοι ένα πρωί όταν ο κόσμος θα είναι δίκαιος.
Δεν είναι επειδή δεν έχουμε δικαιοσύνη που δεν έχουμε αγάπη.
Το αντίθετο συμβαίνει, ο κόσμος δεν έχει δικαιοσύνη επειδή δεν υπάρχει αγάπη.

Πρώτα έρχεται το φως!

Και η πηγή του είμαστε εμείς!

Σχετικές αναρτήσεις:
Walk around a telephone booth ή Αν υπάρχει κάτι άδειο σ’αυτό τον κόσμο.. / από τον Dokugyunyu..

Advertisements