Αν θέλετε μπείτε πρώτα στο site. Από εδώ

Μοιάζει με παιχνίδι! Είπα να σηκώσω αυτό το παράδειγμα που νομίζω ένα από τα καλύτερα για να καταλάβει κανείς τις νέες μαζικότητες, την αποξένωση αλλά και την δύναμη που κρύβεται ακόμα στο δίκτυο!
Την ομορφιά και την ευκολία του μαζικού όταν αθροιστικά κάτι που θα έμοιαζε ασήμαντο δίπλα στα υπόλοιπα αντί να χάνει κερδίζει, γίνεται σαφέστερο και μιλά για την ιδιαιτερότητα που κουβαλά ο άνθρωπος, την ιδιαιτερότητα που κάποιες φορές την ζούμε σαν βάρος και καταδίκη.
Δείχνει επίσης την μεθυστική και βασανιστική αίσθηση της ανωνυμίας, τώρα και πάντα, αυτή τη δυνατότητα να μη κάνεις κάτι σπουδαίο και να χαρείς το παιχνίδι των σχημάτων και των γραμμών ενώ παράλληλα η τελεσίδικη και οριστική αποκοπή του κάθε σχεδίου από το συγκεκριμένο πρόσωπο που το έφτιαξε είναι παράλογη κι αφύσικη. Κάθε γραμμούλα είναι παράγωγο μιας πολύπλοκης διαδικασίας που ονομάζουμε ζωή, δεν είναι ένα αισθητικό συμβάν, είναι έκφραση του τεράστιου ερωτηματικού που ονομάζουμε “προσωπικότητα”.
Το ότι το θέμα είναι πρόβατα επιτρέπει πολλές αναγνώσεις για τους όρους παραγωγής. Τα σχέδια όπως και κάθε σχέδιο μπορεί να πει κανείς πως στην ουσία πρόκειται για αυτοπορτραίτα Το σχήμα παραμένει πάντως ανοικτό και διφορούμενο κατά την γνώμη μου.

Η Ιστορία δεν είναι καινούρια. Ένα ανοικτό κάλεσμα για επί πληρωμή εργασία μέσω μιας εφαρμογής του amazon.com. Ζωγραφίστε ένα πρόβατο που κοιτά δεξιά. Έγιναν 10.000 σχέδια σε 40 μέρες! Όσοι τα έφτιαξαν πληρώθηκαν. Δύο σεντς το κομμάτι(US DOLLAR). Όλα έγιναν μέσω δικτύου.
Η κομψότητα του δικτυακού θώκου(site) δεν είναι κενή περιεχομένου, βοηθά στην ανάγνωση-ερμηνεία, δεν αποτελεί δείγμα ούτε ελιτισμού ούτε χειραγώγησης του επισκέπτη (γιατί ακούμε πολλά αυτές τις μέρες…). Αν θεωρώ υποδειγματικό το εγχείρημα υπάρχουν κι άλλοι λόγοι.. Για παράδειγμα η παντελής έλλειψη διδακτισμού και κατηγορίας. Ο επισκέπτης μπορεί να σκεφτεί! Ένα από τα πολλά προβλήματα με τις κατηγορίες είναι πως, ενώ είναι απαραίτητες σε μια αντιπαράθεση, αποδεικνύουν αυτομάτως τον κατήγορο σωστό.
Το τελευταίο καιρό πολλοί από μας αναρωτιούνται για την φύση και τον τρόπο του “πολιτικού” στα νέα περιβάλλοντα, καταθέτω το συγκεκριμένο σαν ένα παράδειγμα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Tο βίντεο εξηγεί λίγο παραπάνω ενώ προσωποποιεί παράλληλα τον νου που βρίσκεται πίσω από το εγχείρημα. Τον Aaron Koblin! Εδώ κάποια στοιχεία και στο site μπορείτε να βρείτε κι άλλο υλικό

ένα ακόμη άρθρο εδώ

ei

Advertisements