(Αυτό δεν είναι ένα ποστ. Θα παραμείνει αναρτημένο στην επικεφαλλίδα του μπλογκ για όσο χρειαστεί. Μετά ίσως εξαφανιστεί..)

Χαίρετε!

Αυτό το μπλογκ δεν έχει σα σκοπό την πολιτικολογία. Κινείται στις ακρώρειες του πολιτικού λόγου. Αυτή είναι η λειτουργία του. Οι περιστάσεις όμως είναι ειδικές. Ένας νέος άνθρωπος πέθανε με τρόπο ύποπτο. Είναι πιθανό να χειραγωγείται η κοινή γνώμη, να στρέφεται η πρόσοχη στην αντιπαράθεση μερικών νεαρών που καίνε και σπάνε βλακωδώς με τους (νεαρούς) αστυνομικούς, εν είδει οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων.

Η χώρα και ο παγκοσμιοποιημένος πλανήτης περνά κρίση κι αυτό σημαίνει πως χρειάζεται ψυχραιμία και κριτική σκέψη. Αυτή η ιστορία δεν είναι ένα ξεκάρφωτο γεγονός. Αυτή η ιστορία δεν είναι άσχετη με τα πολιτικά σκάνδαλα, με την κραυγαλέα ατιμωρησία των ισχυρών, με την ύπουλη πολιτική που εξαχρειώνει την ζωή των πολιτών χωρίς να ψάχνει λύσεις, συντηρώντας μια κατάσταση που οδηγεί στην καταστροφή του περιβάλλοντος και την ευτέλεια της ζωής, δεν είναι άσχετη με το αίσθημα του πολίτη πως είναι απροστάτευτος απέναντι στο κράτος που τον φορολογεί ύπουλα και άνισα, ένα κράτος που τον ταλαιπωρεί με διαδικασίες γραφειοκρατείας που τον καθιστούν διαρκώς οφειλέτη, σε σύγχυση και αγωνία.

Ο Κόσμος που χύθηκε χτες την νύχτα στους δρόμους δεν ήταν άνθρωποι που θέλαν να παίξουν ξύλο. Ήταν πολίτες που αισθάνονται την πολιτική τάξη σύσσωμη να έχει χάσει κάθε μέτρο και κάθε σχέση με την πραγματικότητα. Δεν είναι ανάγκη ένας πολιτικός να είναι κακός για να κάνει κακό, μπορεί να είναι ανίκανος, μπορεί να είναι βολεμένος μπορεί να μην έχει ηθικές αντιστάσεις, μπορεί να τον πιέζει τόσο πολύ ο κακομαθημένος ψηφοφόρος του ο οποίος είναι ο μέγας ανεύθυνος μέχρι τώρα. Η ανευθυνότητα αυτή είναι το πλέον τραγικό συστατικό αυτής της κρίσης. Αν δεν μεταστραφεί αυτό, τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει. Ο έλληνας πολίτης φταίει λοιπόν κι όχι κάποιοι κάπου αόριστοι άγνωστοι. Ο πολίτης που δεν έχει ήθος και δεν αντιδρά όταν τον παραπλανούν παίζοντας με τα πιο ευτελή του ένστικτα. Κανείς δεν στερείται ευθύνης.

Μόλις μπήκα σπίτι και αισθάνομαι τον κίνδυνο αυτή η ιστορία να μετατρέπεται σε χαμένη υπόθεση ή μάλλον σε χαμένη ευκαιρία.Υπάρχει ταραχή στους δρόμους και μαζί με την ταραχή υπάρχουν οι άπειρες παράλληλες πραγματικότητες όπου τίποτα δε συμβαίνει, όλα συνεχίζουν κανονικά.

Οι συνθήκες είναι παράφορα τραγικές κι έτσι μας θέτουν ενώπιον των ευθυνών μας. Πολλοί μιλάνε για μπάτσους και δολοφόνους και διάφορα άλλα βλακώδη και ανόητα. Η αστυνομία είναι όργανο του κράτους, οι αστυνομικοί είναι πιόνια μάλλον παρά κάτι άλλο. Αν με αφέλεια νομίζουν κάποιοι θερμοκέφαλοι το αντίθετο πρέπει επιτέλους να σκεφτούν. Αυτό που μας απασχολεί είναι ένα σύστημα το οποίο νοσεί και έχει την ευκαιρία να κάνει κάτι γι’ αυτό.

Δε θέλω να γράψω περισσότερα. Θα σας πρότεινα να παρακολουθήσετε την ενδιαφέρουσα και ουσιαστική προσπάθεια που γίνεται να μη βυθιστούμε όλοι στην χειραγώγηση. Μία εξαιρετική δουλειά από το μπλογκ του Ματθαίου Τσιμιτάκη ο οποίος μαζί με άλλους πολίτες κάνει μια προσπάθεια να υπάρξει μια άλλη ενημέρωση και σκέψη πάνω στα γεγονότα. Δεν είναι ο μόνος.

Ξεκινήστε από αυτό το λίνκ. Έχει υλικό..

Η Πληροφορία είναι το πιο ευαίσθητο σημείο σ’ αυτή την ιστορία. Στείλετε email με αυτό ή άλλα, πιο εύστοχα, λινκ που θα βρείτε. Κάντε ότι μπορείτε να υπάρξει ώριμος λόγος κι όχι μουγκανητά για εκδικήσεις και αίματα και δολοφόνους. Μην διευκολύνεται τους ξεπερασμένους από την πραγματικότητα πολιτικούς.

Advertisements