Οι Σουηδοί minilogue. Από το δίσκο animals.

Φανταστικά πλάσματα μέσα στον “πραγματικό” κόσμο. Στις γωνίες και στις άκρες του δρόμου, στο μέγεθος ενός φυστικιού ή στα ανοίγματα του αστικού χώρου μεγάλα σα κτήρια, και μεγαλύτερα, σα συνοικίες. Μα και βέβαια! Οι ιδέες δεν έχουν μέγεθος. Είναι ταυτόχρονα όλα τα δυνατά μεγέθη και χωράνε παντού και χωράνε τα πάντα.

Οι εικόνες και οι ιδέες είναι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος.
Η χρήση της λέξης “νόμισμα” δεν είναι τυχαία.
Είμαστε φυλακισμένοι μέσα στις εικόνες(ιδέες) του κόσμου που έχουμε φτιάξει.
Νομίζουμε πως αυτός είναι ο κόσμος.
Όμως ο κόσμος αν υπάρχει δε χωρά στην αντίληψη μας.

Οι εικόνες από τα μικρά αυτά πλασματάκια παρουσιάζονται μέσα σε εικόνες του πραγματικού. Πρόκειται για ένα θέμα που συχνά το βλέπουμε, είναι ενδιαφέρον και εντυπωσιακό. Οι εικόνες όμως είναι εικόνες και στην πραγματικότητα η πραγματικότητα είναι εξ’ ίσου φανταστική και οι ιδέες είναι εξ’ ίσου πραγματικές.
Τώρα γιατί τα λέω όλα αυτά;

Αν τα πάντα είναι φανταστικά τότε τα τα πάντα αλλάζουν όταν σταματήσουν οι δικαιολογίες. Ο κόσμος κάποιες στιγμές είναι εύπλαστος όσο μια σκέψη, όσο ένας αριθμός. Ένα ποίημα, μια μολυβιά, μια φωτογραφία και μια σκέψη μπορούν να σκοτώσουν. Το κάνουν κάθε μέρα.

Η πραγματικότητα που ζούμε σα ξένη περιμένει να την φανταστούμε διαφορετικά. Δεν έχουμε καμμία δικαιολογία για την αδράνεια μας, για το ότι δε καθόμαστε, να φανταστούμε έστω, τον κόσμο λιγότερο άσχημο άχαρο και άδικο, περισσότερο φωτεινό γενναιόδωρο δίκαιο. Κάνουμε μόνο διαπιστώσεις. Κατηγορούμε και ορίζουμε.
Σταματάμε εκεί που πρέπει να ξεκινήσουμε.

Μεταξύ άλλων πρέπει να φανταστούμε καινούρια κτήρια καινούριες πλατείες και γωνίες στις διαδρομές που κάνουμε κάθε μέρα. Αυτό το βίντεο μου φαίνεται σαν ένα σχόλιο στην αρχιτεκτονική και την πολεοδομία. Έχουμε ανάγκη ένα τρόπο που να μην εξηγεί την δυσκολία μας μόνο επιρρίπτοντας ευθύνες στους άλλους, στο σύστημα ή ακόμα στην εποχή και την ιστορική συγκυρία. Έναν τρόπο που να οδηγεί στα ανοίγματα και στις ρωγμές αυτής της “πραγματικότητας”.

το site των minilogue
στη wikipedia

Advertisements